Archiv blogu - Sumava

vložil ajs dne Čt 28. července 2022, 06:12:04 mapa?

Dojeli jsme

Doma

435 km. Do Vltavice to je 50 km, což jsme zatím ještě žádný den nedali, ale máme skvělé vyhlídky na trasu i na teploty takže myslím že to zvládneme hladce. To se to jede když není přes 30 stupňů a člověk může jet kdykoliv má náladu a sílu a nemusí čekat až se to trochu umoudří ;)
Ráno jsme vyšlápli ve vojenském prostoru Boletice ještě pár kopečků a těsně nad lipnem si dali snídani. Pak jsme se zapojili do cyklistického pelotonu kolem Lipna a v Nové Peci se z něj zase odpojili. Kouzelnou cestičkou proplétající se s šumavskou železniční lokálkou kolem Vltavy a mrtvého Luhu cesta pěkně odsejpá. Drobná koupačka ve studené Vltavě a už jsme ve vesničce Dobrá na obědě. Už zbývá jen zátoňský kopec na jehož vrcholu je zmrzlina a doma jsme těsně před bouřkou ve 4:00 ;)

vložil ajs dne St 27. července 2022, 06:52:36 mapa?

Agrikemping

Agrikemping

384 km. Deštík přestal brzo tak jsme mohli vyrazit směr Krumlov. Těšili jsme se na vodní nádrž Římov, ale bohužel jsme moc nesledovali slepé ulice, které obvykle ignorujeme takže jsme se až těsně před přehradou dozvěděli že most je uzavřený. Po konzultaci s místními jsme nabyli přesvědčení že nás tam nepustí ani na kolech, takže jsme museli jet s podél přehrady až k hrázi a pak zase zpátky. Aspoň jsme v malém vyzkoušeli začátek naší horské dráhy nahoru dolu nahoru dolu nahoru dolu.
Ve velešíně jsme u pekárny na náměstí posnídali a dali si další horskou dráhu směr Český Krumlov tentokrát po větší silnici a zvětšíma kopcema, takže jsme do Krumlova dojeli náležitě ušlapaný. Prozkoumali jsme zrcadlové bludiště přečkali průjezdu jednu malou bouřku, pohráli si na hřišti a vyjeli za město koupat se k potůčku Polečnice. Konečně nějaký pořádně osvěžující koupání. Dokonce jsme na břehu našli něco co by se asi mohlo jmenovat agricamping, parádní zelená louka nad ní střecha ze solárních panelů a pod nima kempující stany a auta. Krásná kombinace energetiky a volného času.
Rozhodli jsme se že vyzkoušíme cyklostezku podél Lipna takže jsme vyrazili směr vojenský prostor Boletice vyšlápli na kopec a tam si lehli do turistického přístřešku hned vedle silnice.

vložil ajs dne Út 26. července 2022, 06:00:25 mapa?

Svič aneb Svinské čtení

Snídaně u sámošky

344 km. Dnes nás asi už naposled čekají tropy tak jsme po rychlé ranní koupačce ve vyhřátém jezírku vyrazili a snídali až V Českých Velenicích koblížek před sámoškou. Po cestě už se objevují maliny, ostružiny a občas i borůvky. V Nových Hradech na náměstí stavíme u zajímavé kašny, kde voda stříká ze čtyř stran na středový kamenný sloup a tím rozprašuje vodu do okolí a krásné chladí. Veru by se chtěla podívat na hrad, ten má ale potvora v pondělí zavřeno. Místo toho se dozvíme v místních novinách, že v trhových Svinech bude večer autorské čtení Aleše Palána tak zamíříme za kulturou tam.
Svištíme po okouzlujících malinkých silničkách lemovaných prastarými stromy k lomu před Trhové Sviny, kde trávíme naší obvyklou siestu. Kluci si pospí, my se pokoupem, na dřívkáči uvaříme polévku k obědu a navečer hurá do městečka za kulturou.
Nakonec to není čtení, ale prima povídání, prý na takovýhle čtení jezdí moc rád, ale nikdy na nich nečte :D i teď se mu povede to zamluvit a převést na otázky z publika. Kluky to nijak závratně nebaví, takže po hodině se přesuneme na náměstí, kde si dáme pivo, doplníme vodu a jedeme dál s vyhlídkou, že by v noci mohlo zapršet a zítra už bychom mohli jet v nějakých středoevropských teplotách. Máme v plánu zastávku v Českém Krumlově.
Zakotvíme na úžasné návsi pod ohromnýma lípama hned vedle autobusové zastávky. Kam se nad ránem, když přijde ten slibovaný déšť všichni přesuneme.

vložil ajs dne Po 25. července 2022, 05:55:34 mapa?

Chládek na pláži

Pláž

300 km. Na téměř dokonalém hřišti jsme dokonce objevily i zásuvku což se nesmírně hodilo, protože k mému velkému překvapení, když je přes den 36 stupňů tak i ta elektronika ne úplně funguje jak má. Třeba můj telefon, který jde dobíjet jenom bezdrátově se nabít skoro nedá protože se zahřeje a přestane nabíjet. I adaptér do zásuvky z kterého jsem několikrát zkoušel nabíjet powerbanku tak nabíjí hodinu pak se přehřeje a přestane. Takže když jsme mohli ráno v chládku dát nabít všechnu naší elektroniku tak zas máme šťávy na dlouhý kus cesty před sebou.
Dnes předpověď hlásila jen 29 stupňů tak jsme mohli vyjet trošku později a vcelku jsme si užívali že sluníčko sice připejkalo, ale vůbec nebylo takové horko jako ještě donedávna. Trochu jsme začali stoupat do kopců takže místo meruněk se začaly objevovat jabloně. A v krajině viditelně přibyla i trochu voda a teda zeleň a nevypadá to už tak jako někde ve středozemí ale spíš jako někde tak jak to známe z domova.
Na nedělní oběd jsme si řekli že vyzkoušíme aspoň jednu rakouskou restauraci, zdaleka jich tu není tolik jako u nás, ale nakonec jsme ji na jednom náměstíčku našli. Porce byly takový že mám spoustu brambor zbyla i na večeři a obsluha byla tak milá jako u nás co se vysvětlilo tím že to byla Češka ;)
Krátkou siestu jsme si dali na hřišti u Dyje, které tady říkají Thaya, kde měli parádní dlouhatánskou klouzačku kterou si Šimon užil úplně moc. Když jsme sebrali síly a začali se nudit tak jsme přejeli kousíček dál k nádhernému jezeru dokonce s písečnou pláží. A tady už to vypadá úplně jako na Šumavě les jako u nás, travička jakási zelenější ;) Ráno pod dubem před východem slunce je to skoro i na mikinu ;)

vložil ajs dne Ne 24. července 2022, 05:31:04 mapa?

Půlka je za náma

Hriste u hřbitova

250 km. Ráno to chvilku vypadalo na vzpouru :) Mluvící část rodiny se rozhodla že vstávat brzo nebude že toho má plný kecky a že by potřebovala odpočívat. Nakonec nevím jestli zabrala písnička šlapej dál a nebo vizualizace varianty s pozdějším odjezdem a tedy šlapáním ve vedru, ale vyjeli jsme ;)
Stezka se tady vine krásným vinařským krajem akorát to všechno vypadá úplně opuštěný, vidíme jenom cedule, šipky, ale ani lidi ani otevřené obchůdky natož hospůdky. Když už potkáváme lidi tak jedině zemědělce buď na polích nebo na traktorech.
Říkal jsem si že je škoda že v mapě kterou máme není ve vesnicích vidět žádná infrastruktura, ale pak když jsme zkusili jednou vesnici projet a hledat obchod tak jsme zjistili že tam pravděpodobně žádná infrastruktura vůbec není ;)
Cíl dopoledního výletu bylo další koupaliště v nejbližším městečku ale po výjezdu na kopec pár kilometrů před cílem jsme objevili úplně kouzelnou náves v Missingdorfu.
Multifunkční prostor jak má být - fotbalové hřiště, u toho dětské hřiště pod platanem, potom hasičská nádrž upravená do přírodního biotopu, takže půlka je mělká kořenová čistírna a tedy v druhé půlce krásná voda ke koupání a hned vedle toho altánek s lavicemi a velikánským stolem. Ideální místo pro siestu a zjevně také pro setkávání místních. Těch několik různých laviček měla na sobě cedulky s jménama kdo je asi věnoval. Různorodí lidé se přes den chodili koupat, popovídat, posedět.
I Šíma si to tak vyhodnotil a pár hodin se mu povedlo prospat, takže když pak sednul na kolo tak to byla úplně opačná energie než ty večery předtím. Místo toho aby se poléval vodou, nás pořád popoháněl a říkal jedem jedem jedem ;)
Zakempili jsme teda už zcela jistě za půlkou cesty na krásném opuštěném dětském hřišti uprostřed polí hned vedle kostelíku. Předpovědi obloha hrozila deštěm tak jsme si z šímou dokonce lehli do jednoho domečku nad klouzačkou ale těm pár kapkám bych déšť určitě neříkal.

vložil ajs dne So 23. července 2022, 05:24:06 mapa?

Rakousko

Svitani

207 km. Vstávání v lesíku doubravě bylo trochu pomalejší ale na cyklostezce se pak jelo parádně takže jsme se ani nenadáli a snídali jsme v Hevlíně těsně před překročením do Rakouska. Dokonce už tu byli do snídaně zralé i špendlíky.
V Rakousku po vedlejší široký silnici to odsýpalo ještě líp akorát když jsme přijeli k na mapě vyhlédnutému rybníčku tak to byl jenom močál zarostlým rákosím ani Hasičská nádrž nebyla nic moc na celodenní balení a co jsme si myslel že je koupaliště byl mokřadní biotop tak jsme nakonec našli koupaliště ve vedlejší dědině Seefeld, kde už se pod dubem leželo úplně parádně. Aspoň teda nám dospělým :)
Jenom Šímovi se jaksi přes den nedaří zavřít očka a tak samozřejmě když ho vzbudíme a posedíme na kolo v 6 jedeme do 11:00 potom potom skáče a potápí se a večer ještě chceme někam jet tak usíná. Ale řidičské návyky má skoro jako kamioňák když na to přijde tak zastavíme poleje se trochu vodou a jedeme dál :)
Krajina je tady okouzlující, samý malý políčka a všude zahrádky nebo dědiny takže najít nějaké spaní v divočině není vůbec žádná sranda. První noc v cizině teda strávíme na louce hned za plotem od vesnice.

vložil ajs dne Pá 22. července 2022, 05:45:34 mapa?

Poprvé stan

Výhled na palavu

156 km. Včera se nám povedlo poprvé ujet přes 40 km což jsme si mysleli že budeme jezdit každý den akorát jsme netušili že většinu dne se nebude vůbec dát jezdit a budeme někde muset být zalezlí.
Ranní start se nám povedl na výbornou Daníka ještě spícího jsme přendali do vozíku Šíma se chytil řidítek a v šest hodin už jsme šlapali směrem k Hruškám. Snídani jsme si naplánovali v Břeclavi kdy jsme si taky chtěli vybrat místo kde zakotvíme na siestu.
Našli jsme lom v Mikulově který podle mapy sliboval příjemný koupání a a protože Veru jsi chtěla trochu projet lednicko-valtickým areálem a já jsem se bál že bude daník už mrčet tak jsme se rozdělili já jsem jel přímo a Veru to objela podél potoka.
Přejeli jsme vysoký kopec a v 10:00 jsme byli v parádním lomu který aby ochránil vzácný biotop pouštěl do vody jen omezený počet lidí a hned u břehu měl kompostovací kadibudky.
Jen tam nebylo úplně moc stínu, tak jsme po pár koupání a osvěžení vyrazili do města Mikulova na hřiště do parku. Poběhal jsem po nákupech a přidělal šímovi na řídítko košík na pití aby se mu líp pilo za jízdy.
Večer jsme ještě popojeli kousíček po cyklotrase praha-vídeň a zabydleli se v parádní doubravě s výhledem na Pálavu. Protože večer byly dokonce vidět blesky tak jsme i postavili stan ať se máme kam stěhovat a v noci jsme se tam kvůli pár kapkam na chvilku i přestěhovali.

vložil ajs dne Čt 21. července 2022, 05:27:30 mapa?

Siesta u kanálu

Ráno u Hrušek

110 km. Ráno jsme zahájili dortem a Oslavou Dániných narozenin, slušnej začátek dne hned pod rozkvetlýma slunečnicema.
Ukázalo se že není úplně žádná sranda vybírat si kudy máme jet každá aplikace s mapou ukazuje trochu něco jiného a realita je pak ještě jiná a cestiček z bodu a do bodu b je veliká spousta a normálně sám na kole by to člověku až tak nevadilo ale s vozíkem když je rád že Dáňa zrovna usnul tak nějaký kodrcání po kamenech není úplně ideální. Takže nám vcelky záleží na tom jaký má cesta povrch a v tom se právě ty mapy hodně neshodují. Dokonce jsme zjistili záhadu že v mém telefonu mapy cz aktualizované stažené ukazují jinou mapu a jiné cyklostezky než ve verčiném telefonu ty samé mapy.cz. Nakonec jsme si vybrali jízdu podél Baťova kanálu bylo to moc parádní spoustu krásných hospůdek, hipsterských kaváren a jiných atrakcí. Dojeli jsme až na konec kanálu, kde už slušně pripejkalo a taky jsme zahájili poctivou siestu.
Od 11:00 do 5:00 jsme hráli karty, koupali se, spali, zase hráli karty, zase se koupali, zase spali a nakonec vyrazili do Hodonína tím už jsme prošlápli skoro za chládku a než jsme si na náměstí snědli polévku už se dalo jet úplně příjemné.
Za chviličku začalo přibývat zbořených střech a lešení a v zápětí nám došlo odkud známe Hrušky ke kterým se blížíme. Před nima jsme dokonce našli v houští vozík z včelkama a před ním trochu vyválené trávy a slámy takže spíme pod zralým špendlíkem hned vedle včelích domečků.

vložil ajs dne St 20. července 2022, 06:07:17 mapa?

Dřívkáč

První vaření na dřívkáči

70 km. Z nezdenic se nám ráno nechtělo a tak nám to vypravování trochu trvalo a v Uherském brodě na naší druhé a poslední zastávce jsme byli v 11:00 Chtěli jsme se vykoupat v delfínovi kde to má Šimon moc rád a mají nové venkovní koupaliště a taky jsme do brodu změnili doručení našeho nového dřívkového vařiče který nestihl dojít domů.
Koupání i vyzvedávání se povedlo na výbornou a dokonce se podořilo s velkou pomocí Azubu přidělat Veru na kolo zadní blatník aby když jedem někde po štěrku nemusel Šimon polykat kamínky.
Protože se to teprve v nových klimatických podmínkách učíme tak jsme nakonec z brodu vyjeli v 16:00 což se ukázalo jako velice předčasné. Než jsme dojeli do Kunovic byli jsme tak uvařený že jsme museli zastavit v leteckém muzeu a potom následně i v leteckém ok baru kde jsme si pod stromem a tak hověli že jsme tam nakonec byli až do 21:00 ;)
Pak jsme teprve vyrazili na krásnou chladivou cestu s vybarvenou západní oblohou.
Klobouk dolů před tím jak Šimon šlape. Na zastávce místo odpočívání skáče na trampolíně pak sedne na kolo a volá: "jedem, jedem!". Daniel je trochu upečený a umrčený ale kdo by v takovýhle v teplotách nebyl.
Zdá se že bude muset přejít na španělské režim a jet ráno dokud není takový horko pak se někam schovat a pak vyrážet zase až navečer.
První ranní vaření vody na maté na dřívkovým vařiči bylo tak úspěšný že než jsem se stihl rozhlédnout tak už se voda vařila tak jsem zvědavý jak nám bude sloužit dál ;)

vložil ajs dne Út 19. července 2022, 05:59:09 mapa?

Kravičky

Ráno v nezdenicích

32 km. Všechno hezky hladce namazané, horko úplně zásadní není kola nafoukané tak nám to jede skoro samo.
Kocháme se vyprahlou krajinou a prvních 30 km bylo úplně bez zádrhelu. Se zastávkou na hřišti v Bojkovicích a u Kyselky v Záhorovicích jsme za bučení krav dorazili kolem šesté do okouzlujícího dřevěného domečku v Nezdenicích. Kde nás neméně okouzlující rodinka ubytovala v hotelu Jasof.

vložil ajs dne Po 18. července 2022, 03:32:26 mapa?

Vyrážíme

Zbaleni

Tak jsme konečně nabaleni sedíme na kole a vyrážíme směr Nezdenice, kde je naše první zastávka :)

Petr "ajs" Kucka zelva
petrkucka@gmail.com